23 juni: Project Keetmolen


In Ede (bij station Ede-Wageningen) staat een mooie molen: “De Keetmolen”.
Mijn vriend Hans is daar ‘leerling molenaar’ en samen bedachten we dat het leuk zou zijn om een 3D-model te hebben.
In juni 2022 heb ik de molen ‘ingemeten’ en getekend in het 3D-programma Sketchup.
Ik heb niet ‘alleen maar’ de molen getekend; maar het hele rijksmonument. Dus ook ‘de belt’ en het naast de molen gelegen huisje (vroeger woonde daar de molenaar).

Ik had een wat vaag plan om grote aantallen te gaan printen en die te verkopen of weg te geven, maar al gauw bleek dat daar veel te veel tijd in zou gaan zitten (en ook wat teveel was voor mijn hobby-printertje).
Daarom besloten om vanuit Sketchup de STL-bestanden te exporteren en beschikbaar te stellen in het ‘publieke domein’.
De bestanden staan zowel bij :

Iedereen mag ze daarvandaan ‘downloaden’ en printen (op een eigen 3D-printer).
Hieronder een verslagje van het 3D-project. Alle foto’s zie je groter als je er op klikt.

De eerste versie heb ik gemaakt met alleen foto’s, informatie van het kadaster en de molendatabase.
Daarna ben ik met mijn vriend Hans echt ter plekke gaan kijken en metingen gaan doen.
De grootste fout van het proefmodel was dat ‘de belt’ niet hoog (en steil) genoeg was. Maar er zaten wel meer fouten in. De volgende versie was al een heel stuk beter; maar daarna verzeil je al gauw in het bekende ‘de duivel steekt in het detail’. Ook is het oppassen dat je niet teveel details opneemt. Zeker bij de schaal 1-op-200 die ik gebruik worden veel dingen te ‘priegelig’. Denk bijvoorbeeld aan de spaken van het kruiwiel of het hekje naast de trap de belt op.
Ik kan dat prima tekenen in Sketchup; maar mijn printer heeft gewoon onvoldoende ‘resolutie’. En het wordt ook niet stevig genoeg. De spaak van een kruiwiel is pak hem beet 5×5 centimeter doorsnee. Bij schaal 1 op 200 wordt dat 0,25 mm bij 0,25 mm. Dat wordt niks.
Je moet dus wel een beetje ‘rommelen’. Het kruiwiel is als een simpel rondje geprint en ook het hekwerk van de wieken is echt niet ‘op schaal’.

Waarom schaal 1 op 200?
Dat ligt aan mijn printer. Die heeft een maximaal oppervlak van 22 bij 22 centimeter. En ‘de belt’ heeft aan de voet een doorsnede van 24 meter. Dus schaal 1 op 100 (wat wel mooi zou zijn) ga ik niet redden. Een ander aspect is tijd en kosten. Om de belt met het huisje (die print ik als één geheel) in schaal 1:200 te printen, is mijn printer ongeveer 10 uur bezig. Zou ik dat in schaal 1:100 doen (aannemende dat het toch zou passen) dan gaat dat 80 uur kosten.
80 uur? 1:100 is toch twee keer zo groot als 1:200 ???
2 keer zo breed; 2 keer zo lang en 2 keer zo hoog. Dus duurt 1:100 8 keer zo lang om te printen als 1:200. En kost ook 8 keer zoveel plastic.
Mensen die zelf een (grotere) printer hebben, kunnen de STL-files natuurlijk opschalen naar wat ze maar willen.

Ik hoop dat mensen veel plezier hebben van mijn modellering. Het was nog een heel klusje, maar wel leuk om te doen.

Peter

16-19 juni: Buitenlandreis Oranje Leeuw

Het begint traditie te worden om elk jaar mee te gaan met ‘de buitenlandreis’ van ‘Oranje Leeuw Golf’ (de personeelsvereniging van mijn oude werkgever). Ik ben nu 6 keer mee geweest. Alleen 2019 naar Zweden heb ik gemist (stom; stom stom) en daarna kwam Corona langs.
Maar nu dus naar Duitsland. Golfen is op vrijdag, zaterdag en zondag, maar de meesten vertrokken al donderdag naar het golfhotel ‘Gut Heckenhof’; net onder Keulen.
Ik arriveerde om een uur of 4 en heb wat rondgekeken. Behalve golf-gerelateerde dingen is er niets te beleven.
‘s Avonds ontmoeting met de andere deelnemers. Ongeveer 20 (van de 26) waren ook al gearriveerd. Een smakelijk buffet en gezellig bijpraten op het terras. Fantastisch weer.

‘Gut Heckenhof’ heeft drie ‘lussen’ (en een oefenbaantje). Vrijdag liepen we de ‘gele’ en de ‘groene’ lus; Zaterdag ‘groen’ en ‘rood’. Ik vond het eerlijk gezegd allemaal wat saai. Een beetje park-achtig aangelegd. Ik kan niet zo goed golfen; dus vind het belangrijker dat het er leuk/avontuurlijk uitziet dan dat het ‘golf-technisch’ in orde is.
Zaterdag was het wel vies warm. Overdag zo’n 36 graden en die nacht werd het op mijn kamer niet minder dan 28.

Zondag vroeg op. Inpakken, ontbijten, afrekenen en verkassen naar de tweede golfbaan: Burg Overbach. Half uurtje rijden en de eerste flight start daar om om 10:00.
Deze baan vind ik heel veel mooier dan de vorige. Hij ligt tegen een berghelling aan en dat levert mooie uitzichten en lastige slagen op.
Het weekend wordt om half zes afgesloten (met huldiging van winnaar Barry) en tegen achten zijn we weer in Nederland.