14 augustus: 16 kilometer door het Deelerwoud

weer een mooie wandeling gemaakt met onze vrienden Annie en Ruurd.
Deze keer door het Deelerwoud.
Onderweg kwamen we een ‘happy stone’ tegen. Daar had ik eigenlijk nog nooit van gehoord. Misschien moet ik er ook maar eens een paar maken.
De hei was mooi, en het was een fijne dag.

11 Augustus: dagje Amsterdam

Vandaag weer eens een ‘NS-keuzedag’ opgemaakt en naar Amsterdam geweest.
Dat was verdorie knap lang geleden. ‘Normaal gesproken’ ga ik wel twee of drie keer per jaar naar Amsterdam, maar in de ‘reishistorie’ van mijn OV-chipkaart kon ik zien dat het vorige bezoek van 4 maart 2020 was. Weer een teken van de sociale armoe die de pandemie heeft veroorzaakt…

Ik wilde de ‘verbrede Nachtwacht’ wel eens zien.
Het beroemde schilderij is in 1642 gemaakt, maar 75 jaar later verhuisd naar een andere plek. En… daar paste het niet. Er zijn toen rondom (vooral links) een paar stroken afgesneden. En die stroken zijn verloren gegaan. Maar gelukkig is er (eind 17e eeuw) al een keer een (veel kleinere kopie) van de Nachtwacht geschilderd. Dus men weet wel wat er op de ontbrekende delen moest staan. Een computerprogramma heeft nu de ontbrekende delen van de Nachtwacht opnieuw ‘gegenereerd’ en de stroken zijn (tijdelijk) aan de Nachtwacht toegevoegd.
Zie verder https://www.rijksmuseum.nl/en/stories/operation-night-watch

Een andere reden voor het bezoek was dat ik een artikeltje had gelezen over een ‘3D-geprinte’ brug. Een stalen ding over de Oudezijds Achterburgwal.
Ik vond het leuk om te zien. De meningen zijn verdeeld; maar ik vond het mooi. Wel jammer dat hij niet goed past (maar ze gaan het straatwerk nog aanpassen).
Zie verder https://www.smartbridgeamsterdam.com/

Verder een fijne dag gehad.
Lekker door de stad gelopen, een veertje voor mijn zakmes gescored, kroketjes gegeten op een terras en ‘s avonds lekker indiaas.
Het viel me op dat het minder druk (dan anders) was in de stad. En je hoorde verrassend veel Nederlands…

4 augustus: Scharniertje van vriezer gerepareerd

Er zit een (vind ik) ontwerp-fout in onze vriezer.
Bovenin zitten een paar kleppen (met daarachter vriesvakken). En als je zo’n klep vergeet dicht te doen als je de deur sluit, breekt het scharniertje af. Zo’n scharniertje kun je bestellen. Een lullig stukje plastic. Kosten 25 euro voor een set van twee (maar het rechter-scharniertje breekt nooit).
Ik werd er knap chagrijnig van toen het weer eens gebeurde en ben met mijn 3D-printer aan de gang gegaan.
Eigenlijk was het zo gebeurd. Een klein half uurtje tekenen in Sketchup en daarna twee uurtjes de printer laten pruttelen.
Het is niet zo ‘mooi’ als het originele model; maar alles doet het perfect.
Ik heb er maar meteen vijf geprint…