eind september: Meekert ‘geprint’

Al een paar jaar stond op de ‘to-do list’ om de boerderij ‘Meekert’ in Winterswijk te ‘vereeuwigen’ in een 3D-print.
Als cadeau voor mijn vrienden Leendert en Liesbeth; maar toch ook wel als een hopelijk leuk hobby-project.

Bouwtekeningen zijn er eigenlijk niet, dus Leendert en ik zijn een hele dag aan het meten geslagen. En ongeveer 100 foto’s gemaakt. Het tekenen (in Sketchup) was ongeveer 10 uur werk.
Na overleg met Leendert besloten om toch ook de ‘gebinten’ te ‘tekenen’. Eigenlijk zou je die op de 3D-print niet zien; omdat ze bijna vlak in de muur liggen en alleen maar van een andere kleur/materiaal zijn. Maar met een beetje smokkelen heb ik ze 2 centimeter (werd in de print 0,2 mm) verdiept getekend. Dat ga je *net* zien, met de resolutie die mijn printer haalt.
Het wordt er wel mooier van.
Ook nog geprobeerd het dak wat te profileren door pannen te tekenen. Maar dat gaat de krachten van mijn printer te boven (blijkt bij een proef-print). Al doende leert men, zullen we maar zeggen.

Daarna de print gestart. Die zou er ongeveer 38 uur over doen. Maar halverwege zag ik de bui al hangen. Storingen in de toevoer van het plastic. De laatste tijd heb ik steeds vaker deze ‘extruder-problemen’.
Na wegbreken van de ‘support’ werd duidelijk dat het resultaat vreselijk was.

De knoop maar doorgehakt en een nieuwe ‘extruder’ en een nieuw ‘hotend’ besteld. Paar uurtjes klooien en de printer is er weer helemaal klaar voor.
Vrijdagavond de print van Meekert weer gestart en het lijkt allemaal een stuk beter te gaan.
Zondagmorgen is het klaar en…. prachtig geworden. Geen storingen en alles is ook veel gladder dan met de oude hardware. Zelfs de geveltekens zijn geprint; en die zijn echt klein…

Ik ben er zeer tevreden over.
Bij de foto’s hieronder staat steeds wat commentaar.

16 september: bijles ‘Limoncello maken’

Voor mijn verjaardag had ik van Annemarieke een flesje (zelfgemaakte) limoncello gekregen. Heerlijk!. “Hoe maak je dat toch?”
Vandaag was het zover. Ik krijg les.
Het is niet moeilijk. Maar nu een paar weken wachten. Dat is wel moeilijk.

4 september: dagje den Bosch

Er ‘moest’ weer een vrij-reizen-dagje op. Met Phia naar den Bosch. Onder andere om naar kussens voor onze nieuwe bank te gaan kijken. Phia wist een mooie winkel. Die konden we niet vinden. Bleek achteraf in Dordrecht te zijn. Mooi doel voor de volgende keer. :-)

1 september: een mooie verrassing op de hei

Dit jaar geen massale herdenkingen van Market Garden; en dus ook niet de traditionele parachutisten-dropping.