Oktober 2022. Bezoek(en) aan Amersfoort

Zo kom je er ‘nooit’; zo twee keer binnen een week. Amersfoort.

Donderdagmiddag 20 oktober verzorgde de vereniging Oud-Ede een kleine excursie naar het mooie Amersfoort.
Voor woensdag 26 oktober stond al veel langer gepland dat mijn vroegere overbuurman een soort ‘privé rondleiding’ zou verzorgen. Hij is na zijn pensionering namelijk stadsgids geworden in Amersfoort (hij is er geboren en heeft er vele jaren gewoond). En met een heel klein groepje (we waren met zijn zessen) zou hij ons het een en ander laten zien.
Het kwam dus toevallig zo uit dat beide evenementen vlak bij elkaar waren. Maar er was gelukkig weinig overlap. Ook was de eerste meer een schoolreisje en de tweede veel intiemer en meer uitgebreid.

20 oktober bracht de bus van de VOE ons (een man of 50) naar Amersfoort. We kwamen om twee uur aan en werden in drie groepen verdeeld die roulerend bezochten:
– de mannenzaal. De slaapzaal van een soort ‘bejaardentehuis’.
– de koppelpoort. Het visitekaartje van Amersfoort.
museum Flehite. ik heb een klein uurtje rondgelopen bij ‘Mondriaan en de Haagse School’
De drie activiteiten moesten in totaal twee uur worden afgehandeld; want om 4 uur was er ‘koffie met gebak’ en om 5 vertrok de bus weer naar Ede.
Hieronder een aantal foto’s van het gebeuren.

Woensdag 26 oktober weer naar Amersfoort. Nu met de trein. Om half 11 werden we verwacht in het restaurant ‘de Observant’. Na een kopje koffie begon ‘buurman Dick’ met zijn rondleiding. Allemaal interessant en leuk, en eigenlijk wel wat je van zo’n rondleiding door een gids mag verwachten. Extra leuk natuurlijk dat we Dick goed kennen en met zo’n klein clubje waren.
De enige overlap met het bezoek van de vorige week was de koppelpoort, maar vandaag waren we er veel korter dan vorige week.
Voor mij speciaal was, dat Dick me van te voren gebeld had met de tekst: “we komen ook langs de sint Joriskerk en die heeft een zonnewijzer. Het lijkt me leuk als jij daar wat over vertelt, want ik weet niets van zonnewijzers…“. (hij weet dat ik wel ‘wat heb’ met zonnewijzers’).
Halverwege de rondleiding moest ik dus een stukje bijdragen. Dat had ik wel voorbereid en ik deelde wat lesmateriaal uit.
Hieronder een aantal foto’s

Omdat we met de trein waren, kwamen we natuurlijk ook op het stationsplein.
En daar staat een best bijzondere zonnewijzer.
Het malle ding is een echte zonnewijzer want wijst altijd precies naar de plek ‘waar de zon staat’. En op de wijzer staat (digitaal) de tijd. Zowel in de ‘gewone kloktijd’ als in de ‘ware tijd’.

13 oktober: logo-ball uit Schotland arriveert!

Jullie hebben vast nog nooit van een ‘logobal’ gehoord. Zet je schrap.

Tijdens mijn vakantie in Schotland heb ik een rondje golf gespeeld op de baan bij Oban.
Vrijwel alle golfbanen hebben wel een ‘logo-ball’. Een golfbal met daarop het logo van die baan. Die kun je daar dan kopen. Als souvenir (of om mee te spelen). Heel verschillende prijzen.
Ik spaar die ballen. Vind het leuk om van elke baan waar ik gespeeld heb, zo’n logo-bal te hebben.
Maar helaas: in Oban waren ze toevallig net op. Na overleg met de ‘club-captain’ heb ik toch betaald voor een doosje (van 3) en wat geld achtergelaten zodat ze me ze konden opsturen.
Dat duurde allemaal nogal; en ik had de moed al bijna opgegeven. Maar vandaag kwamen ze binnen.

Ik moest wel invoerrechten en afhandelingskosten betalen. Brexit….
Dus deze logobal is verreweg de duurste in mijn verzameling.
Maar ik ben toch blij dat ik hem heb.