23 juni. Project HCE20


‘oogjes’ geven de status van de rode lampjes door aan een computertje

De titel van deze post is natuurlijk een beetje mysterieus.

Een HCE20 is een regelunit van de vloerverwarming in mijn huis. Die regelunit stuurt (afhankelijk van de warmtevraag in een kamer) al of niet water naar de vloer van die kamer. In de betreffende kamer regel je dat met de thermostaat in die kamer. En dan hoop je maar dat de HCE20 inderdaad een ‘klep’ openzet (of dicht doet) als dat nodig is.
Of een ‘klep’ open of dicht is, kun je op de HCE20 zien aan een rood lampje (boven die klep) wat al of niet brandt.


deze lampjes gaat het om (klik voor groter)

Ik vertrouw de HCE20 in mijn huis niet. Of de communicatie met de thermostaten. En het wordt al helemaal ingewikkeld als er ook nog sprake is van ‘koeling’.
De laatste weken liep ik tientallen keren per dag naar de garage om onder de werkbank (want daar zit die HCE20) te kijken welke lampjes er precies brandden.
Dat moet toch slimmer kunnen.
Helaas heeft de HCE20 geen enkel ‘interface’ naar de buitenwereld.


eerste test met een oogje

Ten einde raad (dat is natuurlijk ook een beetje te dramatisch) heb ik bedacht om een klein computertje te plaatsen die ‘oogjes’ heeft waarmee hij kan zien of het betreffende lampje al of niet brandt. En dat computertje zit natuurlijk wel in mijn netwerk, zodat ik dan ‘overal vandaan’ kan zien wat de status van de verschillende lampjes is.


een Raspberry Pi is niet groot

Na het nodige gepruts en gepieker deed de proefopstelling het.
De kap van de HCE20 gedemonteerd en daar (op 3D geprinte houdertjes) een tiental oogjes op geplakt. De Raspberry Pi op de kap geschroefd en draden gesoldeerd. Daar wordt het toch altijd een beetje een bende van.


‘oogjes’ met draadjes verbonden aan een Raspberry Pi

Kap weer op de HCE20 en met een USB-kabeltje stroom naar de Raspberry. De gevoeligheid van de oogjes afstellen (ze hebben een instelschroefje) en dan maar vanaf mijn ‘echte computer’ verbinding maken met de Raspberry. Dat kan; want de Raspberry heeft WiFi. Zo mooi.
Ik zal jullie de ‘ingewikkelde’ programma’s besparen.
Zie hieronder wat ik op mijn computer te zien krijg.
Trots.
Dit is stap 1. Ik kan (en zal) nu verschillende programmaatjes gaan maken waarbij ik de status van de HCE20 ‘door de dag heen’ kan gaan volgen. Dit dus allemaal om wat beter te snappen wat zich allemaal afspeelt en zo nodig met de installateur van mijn warmtepomp/vloerverwarming in de slag te gaan. Want het zit me allemaal niet erg lekker.


‘overal vandaan’ kan ik nu zien welke lampjes er branden op mijn HCE20’s

Je ziet op het plaatje hierboven 2 rijen lampjes. Dat klopt. Ik heb twee HCE20’s. Een in de garage voor de benedenverdieping en eentje boven. Die tweede is wat simpeler, want eigenlijk een uitbreiding van de ‘hoofd-unit’.
Hieronder nog wat resterende kiekjes