update Google Maps API

2021 begon met een hele vieze klus.
Nog net in het oude jaar (op 30 december) vroeg een oud-collega me iets over Schotland en ik wilde hem een linkje sturen naar een dagboek-pagina (op mijn website) van de vakantie die we daar gemaakt hebben.
Tot mijn afgrijzen zag ik op die pagina een foutmelding.

Al mijn vakantie-websites van vóór 2014 hadden dit probleem. De dagboektekst doet het prima; maar mijn dagboeken maken veel gebruik van interactieve kaartjes. Daarbij gebruik ik dan een ‘API’ (Application Program Interface) van Google Maps. Zeg maar ‘opdrachten aan Google Maps’ om het kaartje te tekenen met daarop allerlei plaatsaanduidingen en gelopen wandelingen en dergelijke.
Een klein beetje uitzoekwerk bracht het volgende aan het licht:

Eerlijk gezegd verbaasde het me niet heel erg. Ergens in 2015 kwam ik erachter dat ik nodig moest overstappen op een nieuwe versie van de Google Maps API. Dat ben ik toen ook (vanaf eind 2014 dus) gaan doen. Maar om nou al die oudere websites om te gaan bouwen…. Daar had ik geen zin in. En Google kan dan wel zeggen dat ze er over 6 jaar mee gaan stoppen… Maar dat zal toch wel meevallen…. Nee hoor. Precies wat ze zeggen. Vanaf november 2020 een ‘darkened watermerk’ met een waarschuwing…
Er zit niks anders op.
Ik moet ofwel afscheid nemen van de kaarjes (in de oude dagboeken), ofwel de zaak converteren.

Het ging om ongeveer 250 pagina’s die ik (met de hand) moest aanpassen.
De ene pagina wat meer werk dan de andere; maar ik was er toch wel tussen de 5 en 15 minuten per pagina mee bezig. Dan kom je al gauw op (netto) 40 uur.
Het was zacht gezegd geen fijn werk. Je maakt ook heel gauw een foutje (een kommaatje, een aanhalingstekentje, noem maar op).
En het is ook niet erg creatief.

Maar: na 14 dagen elke dag een paar uur prutsen is het nu klaar. Alle pagina’s doen het weer.
Ik heb nu van elk kaartje ook maar een statisch screenshot gemaakt. Want als Google nog eens zoiets in het hoofd haalt ga ik deze ellende niet nog eens in….