update Google Maps API

2021 begon met een hele vieze klus.
Nog net in het oude jaar (op 30 december) vroeg een oud-collega me iets over Schotland en ik wilde hem een linkje sturen naar een dagboek-pagina (op mijn website) van de vakantie die we daar gemaakt hebben.
Tot mijn afgrijzen zag ik op die pagina een foutmelding.

Al mijn vakantie-websites van vóór 2014 hadden dit probleem. De dagboektekst doet het prima; maar mijn dagboeken maken veel gebruik van interactieve kaartjes. Daarbij gebruik ik dan een ‘API’ (Application Program Interface) van Google Maps. Zeg maar ‘opdrachten aan Google Maps’ om het kaartje te tekenen met daarop allerlei plaatsaanduidingen en gelopen wandelingen en dergelijke.
Een klein beetje uitzoekwerk bracht het volgende aan het licht:

Eerlijk gezegd verbaasde het me niet heel erg. Ergens in 2015 kwam ik erachter dat ik nodig moest overstappen op een nieuwe versie van de Google Maps API. Dat ben ik toen ook (vanaf eind 2014 dus) gaan doen. Maar om nou al die oudere websites om te gaan bouwen…. Daar had ik geen zin in. En Google kan dan wel zeggen dat ze er over 6 jaar mee gaan stoppen… Maar dat zal toch wel meevallen…. Nee hoor. Precies wat ze zeggen. Vanaf november 2020 een ‘darkened watermerk’ met een waarschuwing…
Er zit niks anders op.
Ik moet ofwel afscheid nemen van de kaarjes (in de oude dagboeken), ofwel de zaak converteren.

Het ging om ongeveer 250 pagina’s die ik (met de hand) moest aanpassen.
De ene pagina wat meer werk dan de andere; maar ik was er toch wel tussen de 5 en 15 minuten per pagina mee bezig. Dan kom je al gauw op (netto) 40 uur.
Het was zacht gezegd geen fijn werk. Je maakt ook heel gauw een foutje (een kommaatje, een aanhalingstekentje, noem maar op).
En het is ook niet erg creatief.

Maar: na 14 dagen elke dag een paar uur prutsen is het nu klaar. Alle pagina’s doen het weer.
Ik heb nu van elk kaartje ook maar een statisch screenshot gemaakt. Want als Google nog eens zoiets in het hoofd haalt ga ik deze ellende niet nog eens in….

21 december: Cyberpunk 2077 via Stadia…

Ingewikkeld verhaal.
Mijn zoon Koen gaf me een tip. Google wil haar game-platform ‘Stadia’ promoten. Ze bieden aan het spel ‘Cyberpunk 2077’ + een Stadia-Gamecontroller + een Chromecast Ultra; samen voor 60 euro.
Ik was wel toe aan een nieuwe Chromecast (daar alleen al betaal je maar zo 8o euro voor) en was eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar de techniek achter dat Stadia.
Dus ingetekend.
En vandaag kwam het pretpakket binnen. Mooi spul hoor…

Nu nog moed verzamelen om dat spel eens te proberen.
Het schijnt te stikken van de fouten en er is wel meer op aan te merken, maar ‘technisch’ is het volgens mij toch wel een grote stap ‘vooruit’ …

December: ‘Litophane’ kerstkaart

Dit jaar een ‘kerstkaart’ gemaakt op de 3D-printer.
Eerder dit jaar was ik al eens aangelopen tegen een programmaatje wat van een foto een ‘Litophane’ maakt.:
Wat is een lithophane?
Ziehier een definitie:

Lithophanes werden vroeger in porselein gemaakt.
Een lithophane (uitgesproken als ‘lietoofeen’) is een geëtst of geboetseerde weergave in een dun laagje semi-transparant porselein.
Door het porselein aan de achterzijde te belichten met een lichtbron wordt de weergave zichtbaar in grijstonen.
Dit is dus eigenlijk letterlijk tekenen met licht (fotografie: foto = licht, grafie = schrijven).
Een lithophane is een drie dimensionale weergave van een standaard foto, die afhankelijk van de gebruikte lichtbron, of lichtkleur verschillende gedaantes kan aannemen.

Met behulp van dat slimme programmaatje (gratis op een Internet-website) is het dus geen kunst om een foto om te zetten naar een ‘STL’ voor een 3D-printer.
Het maken van een standaard (waar je een waxine-lichtje in kunt zetten) was eigen creativiteit. En het moet natuurlijk ook nog in een envelop passen.

Over het algemeen kreeg ik wel leuke reacties. Maar sommigen vinden ‘zo’n ding van plastic’ natuurlijk niks.

7 december: mijn eerste Kerstdorp!

Vorig jaar had ik een (1) zo’n kersthuisje gekocht; met het plan om er elk jaar eentje bij te kopen. Van de week naar de intratuin in Duiven getogen. Het is daar niet echt Corona-proof; maar je moet toch wat. Heel leuk om daar te zijn. Vooral ook om te zien hoe allerlei mensen (vaak jonge echtparen) in hevig overleg zijn hoe ze hun kerstdorp zullen inrichten/uitbreiden.
Eén huisje uitgezocht, maar dan zou ik er twee hebben. Dat is een raar aantal. Dus ben ik met twee huisjes vertrokken.
Maar wat nu?
Na overleg met mijn zusje (die heeft al jaren een groot kerstdorp met tientallen huisjes) weer terug gegaan naar de intratuin voor boompjes, verlichting en noem maar op.

Zodra Sinterklaas het land uit was heb ik mijn eerste kerstdorp gemaakt.
Ik ben er best trots op.
Volgend jaar weer wat uitbreiden; maar het plan is wel om het redelijk klein te houden.
We zullen zien…

4 december: Bob Ross in museum MORE

Het is alweer veel te lang geleden dat ik wat geschilderd heb. Maar het blijft nog steeds een beetje ‘jeuken’ als ik wat zie of lees over Bob Ross. Want die filmpjes schilderde ik dan na.
Heel veel mensen kennen Bob van zijn TV-series. En Museum More had nu een tentoonstelling met een aantal van zijn schilderijen. Dat is geloof ik niet zo vaak.

Wij naar Gorssel (want daar is dat museum) en de zaak eens bekeken.
Er staan (op schildersezels) een stuk of 40 schilderijen.
En ik vond ze mooier dan ik had verwacht. Verfijnder en meer gedetailleerd. Heel leuk om te zien.

Het filmpje onderaan laat eigenlijk de hele tentoonstelling zien. Hoef je niet eens meer naar Gorssel…

Nu nog moed verzamelen om weer eens te beginnen…

201203 (te) Groot printproject

Mijn buurman is aannemer en hij heeft op het kazerneterrein een aantal grote (en mooie!) appartementengebouwen neergezet.
Het leek hem leuk om een maquette daarvan op zijn kantoor te hebben.
Het gaat om het project ‘de Verbinding (twee identieke gebouwen) en het project ‘Parkwachter’ (twee gebouwen die elkaars spiegelbeeld zijn).

Ik heb me er eens aan gewaagd.
De architect leverde een ‘Sketchup’ van de gebouwen; maar die kon ik niet gebruiken voor de 3D-print. Er zaten teveel onvolkomenheden in (en ook veel te veel details voor dit doel).
Ik heb de gebouwen opnieuw getekend (in Sketchup) en daar was ik meer dan 20 uur mee druk.
Het daadwerkelijk printen was ook geen sinecure. Mijn printer is totaal 200 uur bezig geweest en er is ongeveer een kilo plastic in het geheel gaan zitten.
Eigenlijk is dit teveel voor mijn printer.
Ik heb ook nog even gekeken wat printen bij een professioneel bedrijf zou kosten, maar dan ben je wel zo’n 1.000 euro kwijt (alleen aan het printen). Ben eigenlijk wel nieuwsgierig hoe mooi dat dan zou worden, maar beetje duur om een keer te proberen.

Onderstaand een paar foto’s.
De buurman gaat (zelf) een ‘landschapje’ maken en als dat klaar is, komt een foto ervan hier nog onder.

eind oktober: spelen met Flightsimulator

Jaren geleden (denk aan eind vorige eeuw) heb ik wel eens wat gedaan met Microsoft Flight Simulator. Dat ‘spel’ was voor veel mensen de enige reden om een computer te kopen. Ik heb het toen een paar weken gespeeld en kon goed opstijgen en matig landen.
Zoals voor mij zo vaak geldt, was het maar een tijdelijk gebeuren.

Een paar weken geleden las ik in een computerblaadje dat er een nieuwe versie van het spel uit was. Dat was heel bijzonder, want de laatste versie was van 2006. Niemand had verwacht dat Microsoft na 14 (!) jaar nog een keer wat nieuws zou uitbrengen.
Maar wel dus. En grappig is dat je nu ‘de hele wereld onder je hebt’ en je kunt vliegen waar je wilt (maar je moet er wel heen vliegen; dus als er geen vliegveld in de buurt is, ben je even onderweg). Ze maken gebruik van de satelliet-opnames van de hele wereld. Jammer genoeg niet Google-maps, maar hun eigen Bing. De satelliet-opnames zijn alleen ‘van bovenaf’; dus van gebouwen hebben ze wel de oppervlakte; maar de vorm (die ze genereren) moeten ze gokken. Dat ziet er vaak dus maar raar uit. Maar hoogtepunten (zoals beroemde gebouwen) zijn wel ingetkend.
Zie hier voor een mooie test (kijk dan vooral het filmpje).

In de krochten van het Internet vond ik een speelbare versie. Helaas gaat het spel de krachten van mijn PC (met name de grafische kaart) iets te boven. Het kan dus mooier dan wat ik zie. Maar het is toch erg leuk om te doen…
Om de zaak iets handiger te bedienen dan met muis/toetsenbord heb ik toch maar een paar tientjes geïnvesteerd in een ‘joy-stick’.
Een paar leuke avonden gehad. Zie de foto’s.