14 juni: Luchtdoop!

Voor mijn 70e verjaardag had ik van de kinderen een vliegles cadeau gekregen.
Vanaf Teuge een uur vliegen in een Cessna.
Woensdag 14 juni was het zover. De avonden ervoor nog wat geoefend met Microsoft Flightsimulator en nieuwsgierig hoe het in het echt zou zijn.

Naar Teuge.
Het begon met twee teleurstellingen. Er is een maximum gewicht (225 kilo voor 3 man) en daarom konden niet beide zoons (als passagier) mee.
En: we konden niet naar Ede vliegen. Vanwege militaire oefeningen kon er alleen een rondje Deventer-Arnhem-Apeldoorn worden gedaan.

Na wat (heel) korte uitleg van het vliegtuig ingestapt (nou ja… erin gekropen) en omhoog.
Prachtig weer en dus mooi zicht.
Maar al gauw merken we dat de warmte zorgt voor allerlei thermiek en vreemde luchtzakken. Het is een hobbelige toestand.

Eenmaal op hoogte mag ik zelf vliegen. En dat gaat best redelijk. Volgens de piloot komt dat toch door dat flightsimulator…. Het zal…

Na een half uur zelf vliegen vind ik het wel best en ga naar buiten kijken en foto’s maken. En zorgen dat ik niet te erg luchtziek wordt. Achter me hoor ik Koen ook af en toe kreunen.
En gisteravond was ik (met Flightsimulator) bij het landen neergestort, dus wil dat toch ook maar aan de piloot overlaten.

Als een ouwe krant komt het vliegtuig naar beneden en Koen en ik zijn blij dat we weer op de grond staan. Duurde wel een uurtje voor we weer een beetje bij de les waren.

Het was een mooi avontuur (en een heel leuk cadeau); maar het gaat niet meteen mijn hobby worden.

Hieronder een filmpje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *