Februari: Glas-in-Lood activiteiten


Na de workshops in januari, toch maar iets (nou ja… ‘iets’… ) ge├»nvesteerd in gereedschap, materiaal en tijd.

Eerst gereageerd op een Marktplaats-advertentie van iemand die aan een ‘tiffany-lamp’ was begonnen, maar halverwege de moed had opgegeven. En terecht volgens mij. Het eerste deel van de lamp die hij aan het maken was ‘zag er niet uit’. Maar ik heb nu een glasslijpmachine, wat gereedschap en wat restjes glas.
Ook op marktplaats een bericht van een glazenier in Odijk, waar ik gratis wat scherven kon halen. Leuk om zo’n atelier te zien.
En een oud-collega had ook nog wat restjes glas en zo voor me.

Maar dan toch wat serieuzer. Boodschappen gedaan bij een glas-in-lood-winkel in Noord-Brabant en een werkplaatsje ingericht.


Mijn eerste serieuze actie is geïnspireerd door een quilt-wandkleed wat we een poosje geleden hadden gekregen als (ietwat verlaat) welkomst-cadeau voor ons nieuwe huis.
De resulterende ster is een paar dagen later cadeau gegeven aan de mevrouw die voor ons dat kleed had gemaakt. Ze vond het heel leuk.


Het volgende project was deze schaatser. Gemaakt als verjaardagscadeau voor mijn vriend Leendert, die een enthousiast schaatser is. De oplettende kijker ziet ‘een wak’. Een vreemd lijntje lood, wat er eigenlijk niet hoort. Bij het snijden van het gebogen lijntje brak daar steeds het glas. Moet ik dus nog wat beter leren.
Overigens: de schaatser heb ik niet zelf ontworpen. ‘Op Internet’ kwam ik dit plaatje tegen en heb dat een soort overgetrokken.


Toen de ‘tiffany-techniek’ wat opgepakt. Een paar tulpen gemaakt. Die ga ik als cadeautjes weggeven.


Het laatste project van Februari was het meest ambitieuze. Mijn schoondochter is binnenkort jarig en ‘zij heeft iets met schapen’.
Ook dit ontwerp is weer schaamteloos van Internet overgenomen. Maar de kleurkeuze deed ik wel zelf. En was afhankelijk van het glas wat ik had. Dat is trouwens wel een dingetje. Een plaatje van 20×30 kost maar zo een tientje (en kan nog veel duurder). Als je dan een oor voor een schaap nodig hebt, is het toch even slikken om zo’n plaatje aan te snijden. Dat is natuurlijk allemaal alleen in het begin. Na een tijdje heb je een bak met allerlei stukjes.
Het schaap is trouwens een combi van ‘tiffany’ en ‘glas-in-lood’.
Best wel een succes. De schoondochter vond het ook leuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *