Xylotheek project


xylotheek
Onlangs kwam ik in een boek een beschrijving tegen van een xylotheek.
Dat blijkt een houtverzameling te zijn. Bij 'theek' denk je al gauw aan 'verzameling' en als je nu ook nog weet (opgezocht hebt) dat 'xulon' het Griekse woord is voor 'hout' zit er wel enige logica in deze naam.

De grap van zo'n Xylotheek is nu, dat het niet alleen maar om een stapel planken gaat, maar om 'doosjes' (kistjes) in de vorm van een boek met in elk kistje:

Minstens zo belangrijk is dat het kistje gemaakt is van de houtsoort van de betreffende boom en dat de rug van het kistje beplakt is met de schors van de boom.

Franeker
Zo'n Xylotheek is een zeldzaam gebeuren. In Franeker is een museum waar ze 158 'banden' hebben, en veel vaker zul je op de wereld niet zoiets tegenkomen. Tenminste: dat zeggen ze, en ik heb op het Internet gezocht en maar bar weinig links gevonden naar Xylotheek of xylotheque.


Inmiddels (november 1998) ben ik een stuk wijzer.
Het 'barst van de xylotheken' op deze wereld. Alleen al in Nederland zijn er 3. 'Franeker' is (in Nederland) weliswaar net de grootste (met 4 delen meer dan de veel mooiere in Baarn), maar in Leningrad hebben ze een xylotheek van 1000 banden....

De drie xylotheken in Nederland zijn alle van dezelfde maker, ene Slumbach.


En, nu komt het: ik ben van plan zelf zo'n xylotheek aan te leggen.
Grootse plannen, waar (mezelf kennende) wel niets van terecht zal komen.

Klik hier voor het 'dagboek' van mijn xylotheek-project.


Terug naar Peter's homepage
datum van laatste update: 27 november 1998